Nazorg
Vaak begint het ‘echte’ rouwen na het verlies van een dierbare pas na de uitvaart. Eerst moet er van alles geregeld worden en komen er veel mensen langs. Na de uitvaart begint vaak pas echt het gemis. Het ‘normale’ leven wordt weer opgepakt, maar voor de directe nabestaanden breekt er dan juist een hele moeilijke tijd aan.
In deze fase worden de nabestaanden telkens geconfronteerd met het verlies van hun dierbare. Dit kan ook door hele simpele dingen komen, denk maar eens aan het ineens alleen boodschappen moeten doen of alleen eten.
Als het niet lukt om het verlies een plek te geven kan het verstandig zijn om hulp te vragen. Dit kan bij een professionele hulpverlener zijn maar ook bij bijvoorbeeld een lotgenotengroep waar mensen hun verhaal kunnen delen.
Huisarts
Het is altijd mogelijk om hulp te vragen aan de huisarts. Veel mensen hebben hier een goede vertrouwensband mee. De huisarts weet precies welke instanties er zijn en kan goed inschatten welke hulp er nodig is.
professionele hulp
Er zijn verschillende psychologen in Heerhugowaard te vinden die gespecialiseerd zijn in verlies- en rouwverwerking. Deze mensen kunnen nabestaanden bijstaan en helpen in een ontzettend moeilijke periode.
‘Live Cares’ is gespecialiseerd in rouwverweking. Kijk voor meer informatie op de website.
Live Cares
Smaragd 69
1703 GA Heerhugowaard
Tel: 06-20551091
web: www.lifecares.nl
Mail: info@lifecares.nl
Het Sociaalplein
De gemeente Heerhugowaard heeft op de website Hetsociaalplein.nl een apart hoofdstuk over overlijden en rouw. Hier is veel informatie te vinden rondom het thema rouw. Ook staan er verschillende links naar instanties die kunnen helpen op allerlei gebieden.
Chatten over verlies
Humanitas en uitvaartverzorger Yarden hebben een website waar mensen kunnen chatten over verlies. Hier kan er vertrouwelijk met een vrijwilliger gechat worden over verlies en rouw. Kijk voor meer informatie op www.pratenoververlies.nl.
Meer over rouw
Op Uitvaart.nl is uitgebreide informatie te vinden over rouw. Ook zijn er verschillende films te zien waarin prof. dr. Manu Keirse (Universiteit van Leuven) uitleg geeft over onderwerpen die te maken hebben met rouw.