Crematorium Heerhugowaard
Een crematorium is de plaats waar een overledene wordt gecremeerd. Dit wordt ook wel lichaamsverbranding genoemd. In Heerhugowaard is één crematorium te vinden, dat is Crematorium Waerdse Landen. In de omgeving van Heerhugowaard zijn nog twee crematoria te vinden, Crematorium Schagerkogge (Schagen) en Westerveld (Driehuis).
Hoe ziet een crematie er uit?
Meestal worden de directe nabestaanden voor de plechtigheid ontvangen in de familiekamer. Het kan zijn dat de overledene is opgebaard in de familiekamer zodat de naasten nog even afscheid kunnen nemen. Maar het kan ook zijn dat de kist met de overledene al in de aula staat.
De andere belangstellenden van de crematieplechtigheid nemen meestal als eerste plaatst in de aula. De voorste rijen zijn gereserveerd voor de directe nabestaanden. Tijdens de plechtigheid staat de kist met de overledene vooraan in het midden van de aula. Doorgaans is de kist gesloten tijdens de plechtigheid, maar als de familie wil dat de kist open is tijdens de plechtigheid dan kan dat ook.
De invulling van de plechtigheid is in de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart samengesteld door de directe nabestaanden die daarbij meestal worden geholpen door de uitvaartverzorger. Doorgaans zijn er een paar sprekers, is er muziek en soms worden er ook video’s getoond met daarin beelden/foto’s uit het leven van de overledene. Families zijn helemaal vrij om zelf te bepalen hoe de plechtigheid er uit ziet. Als mensen iets compleet anders willen dan de meeste andere uitvaarten dan is dat ook mogelijk. Het belangrijkste is dat mensen afscheid nemen op een manier die bij hen en de overledene past.
Na de plechtigheid wordt doorgaans een condoleance gehouden. Men kan er voor kiezen om de condoleance te houden in de koffiekamer van het crematorium. Maar er zijn ook veel andere hele geschikte locaties in en om Heerhugowaard waar men de condoleance kan houden. Dat zou zelfs thuis kunnen of in de stamkroeg van de overledene. Kijk voor inspiratie in het hoofdstuk Locaties voor de condoleance. Terwijl de familie en de belangstellenden naar de condoleance gaan wordt de overledene overgebracht naar de ovenruimte waar de daadwerkelijke crematie zal plaatsvinden. Het is mogelijk om met een paar nabestaanden aanwezig te zijn bij het invoeren van de kist in de oven.
De ovenruimte
De ovenruimte is de plaats waar de lichaamsverbranding zal plaatsvinden. Dit gebeurd in een speciale crematieoven. Crematieovens zijn in Nederland aangesloten om speciale filtersystemen. Deze filtersystemen zorgen er voor dat er eigenlijk niets anders dan wat warme lucht wordt uitgestoten tijdens de crematie. Dat is ook de reden dat er rond het crematorium helemaal niets waarneembaar is van de crematie.
Als de kist met de overledene in de ovenruimte is aangekomen wordt de kist op het invoersysteem van de oven geplaatst. Een medewerker van het crematorium zal het crematieproces vervolgens opstarten door op de startknop op het touchscreen te klikken. Hierna zal de deur van de oven open gaan en wordt de kist ingevoerd in de oven. De deuren sluiten vervolgens en daarna zal de overledene in circa 5 vijf kwartier worden gecremeerd.
Na de crematie haalt een medewerker van het crematorium de as uit de oven. Deze wordt een maand lang opgeslagen in de algemene nis van het crematorium.
Kijk voor uitgebreidere informatie over de techniek die komt kijken bij een crematieoven en meer informatie over bijvoorbeeld gasverbruik en temperaturen in het hoofdstuk De crematieoven op Uitvaart.nl.
DFW Europe maakt crematieovens
Wat misschien niet heel veel inwoners van Heerhugowaard weten is dat één van de meest innovatieve producenten van crematieovens is gevestigd in het naastgelegen Broek op Langedijk. Het gaat hier om DFW Europe een bedrijf dat voor een revolutie heeft gezorgd in de crematiebranche met de uitvinding van het Automatische Invoervoer Systeem(AIM). Dankzij dit systeem is het in steeds meer crematoria mogelijk om een kist op een zeer piëteitsvolle wijze in te voeren. De AIM wordt onder de oven of onder de grond voor de oven ingebouwd. Als het crematieproces wordt gestart komt de AIM heel langzaam en waardig naar boven. Als de kist op de AIM is geplaatst zal de AIM er voor zorgen dat de kist heel rustig de oven wordt ingevoerd. De AIM is in het bijzonder geschikt om te gebruiken als de directe nabestaanden aanwezig willen zijn bij het invoeren.
In de onderstaande bedrijfsfilm van DFW Europe is de AIM ook te zien. De film geeft een bijzonder goede indruk van alle techniek die er komt kijken bij een crematie.
Crematorium Waerdse Landen
Crematorium Waerdse Landen is in 2014 gerealiseerd aan de Krusemanlaan in Heerhugowaard. Het crematorium beschikt over een aula met 140 zitplaatsen en 250 staanplaatsen. Op die manier kunnen er ook grote groepen mensen worden ontvangen.
In het crematorium (onderdeel van uitvaartorganisatie DELA) is ook een uitvaartcentrum gevestigd. Dat kan heel praktisch zijn voor families die alles het liefst op dezelfde locatie willen concentreren. In het crematorium zijn uitgebreide horecavoorzieningen.
Buitenaula ‘Waerdse Tuin’
Crematorium Waerdse Landen heeft een buitenaula waar plechtigheden gehouden kunnen worden. De buitenaula ‘Waerdse Tuin’ is te boeken op de vaste aulatijden. Bij slecht weer kan er altijd worden uitgeweken naar de huiskamer of aula. Tijdens een dienst in buitenaula ‘Waerdse Tuin’ wordt de kist met de overledene op een boomstamplateau in het midden geplaatst. Op de banken rondom het plateau kunnen 45 nabestaanden plaats nemen. Daar omheen is er ruimte voor 150 tot 200 nabestaanden. Ook is er de mogelijkheid om muziek af te spelen en gebruik te maken van een microfoon. Alle wensen zijn bespreekbaar.
Crematoria Heerhugowaard en omgeving
Crematorium Waerdse Landen
Krusemanlaan 5
1701 VN Heerhugowaard
Crematorium Schagerkogge
Haringhuizerweg 3
1741 NC Schagen
Crematorium Westerveld
Duin en
Kruidbergerweg 2-6
1985 HG Driehuis
www.bc-westerveld.nl
Westerveld is het oudste crematorium van Nederland met een rijke historie. In de onderstaande film over de geschiedenis van het cremeren is ook uitgebreid aandacht besteed aan crematorium Westerveld.