Welkom op Uitvaart Heerhugowaard

Locaties voor condoleance

De meeste condoleances worden gehouden in een koffiekamer van een begraafplaats, crematorium of uitvaartcentrum. Vaak kiest men voor deze locaties omdat het praktisch is om de condoleance te houden op dezelfde locatie als de uitvaartplechtigheid. Tegenwoordig kiezen families er steeds vaker voor om de plechtigheid te houden in een locatie die niet gerelateerd is aan de uitvaartbranche.

De condoleance is de gelegenheid waar belangstellenden de directe familie kunnen condoleren met het verlies van hun dierbare. Vaak staan of zitten de directe nabestaanden op een rij en komen de belangstellenden in een rij voorbij. Maar het komt ook voor dat de directe nabestaanden juist niet willen dat iedereen hen na de uitvaart komt condoleren. Dat komt omdat de nabestaanden vaak erg moe zijn na de plechtigheid. Ze willen daarom juist even rustig zitten en wat drinken. Als dat het geval is zal de voorganger of uitvaartverzorger dit melden aan het einde van de plechtigheid. In dat geval kunnen de belangstellenden hun condoleances op een later moment overbrengen. Dat kan door bijvoorbeeld op de koffie te gaan in de dagen na de uitvaart. Soms vinden de directe nabestaanden dat juist heel prettig omdat ze dan kunnen praten over de uitvaart en het verlies van hun dierbare.

Catering bij een condoleance

Hoe een condoleance wordt ingevuld ligt helemaal aan de nabestaanden. Ze kunnen (mede afhankelijk van het beschikbare budget) er voor kiezen om heel uitgebreid te eten en te drinken. Maar het kan ook zijn dat men er voor kiest om alleen koffie en thee te laten serveren.

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat families er voor kiezen om het leven van de overledene te vieren. Soms brengt men met zijn allen een toost uit op de overledene. Soms lijkt een condoleance een beetje op een reünie of familiefeest. De aanleiding van de bijeenkomst is uiteraard wat minder prettig, maar dat wil niet zeggen dat mensen de gelegenheid niet kunnen gebruiken om met elkaar te praten, drinken en eten.

Condoleance in partycentrum, restaurant of café

Het kan zijn dat de familie de condoleance wil houden op een locatie die helemaal niets met de uitvaartbranche te maken heeft. Sommige mensen vinden een traditionele locatie in een uitvaartcentrum of crematorium erg beladen. Deze mensen voelen zich meer op hun gemak op een plek waar men in het ‘gewone leven’ ook komt.

Het kan ook een heel persoonlijk tintje geven aan een condoleance door deze te houden op een plek die bijzonder was voor de overledene. Stel dat de overledene is getrouwd in Café en partycentrum Bleeker aan de Middenweg in Heerhugowaard, zou het dan niet heel bijzonder zijn om na de uitvaart samen te komen op juist die locatie? Als de overledene een stamkroeg had kan het misschien heel persoonlijk zijn om de condoleance te houden in de kroeg. Als de nabestaanden willen eten met elkaar dan kan de condoleance ook worden gehouden in een restaurant. Hoe men de condoleance op deze locaties wil invullen kan men helemaal zelf bepalen.

De meeste horecagelegenheden zijn graag bereid om mensen te ontvangen voor een condoleance. Als men een locatie op het oog heeft kan men even bellen naar de betreffende gelegenheid om te vragen naar de mogelijkheden en de kosten. In veel horecagelegenheden is het ook mogelijk om er de uitvaartplechtigheid te houden. Uitbaters zullen dat vooral graag doen wanneer de familie de condoleance ook houdt in dezelfde gelegenheid. Soms denken mensen dat een gelegenheid niet zit te wachten op een uitvaart, maar het is heel normaal om te vragen of een uitvaart tot de mogelijkheden behoord. Uw uitvaartondernemer kan de condoleance voor u regelen met de betreffende gelegenheid. Op die manier hoeft de familie zich in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart niet bezig te houden met de praktische organisatie van de condoleance.

Condoleance in eigen huis of tuin

Als er thuis voldoende ruimte is om alle belangstellenden te ontvangen dan kan de condoleance ook thuis worden gehouden. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat er meestal erg veel geregeld moet worden om meerdere mensen goed te kunnen ontvangen tijdens de condoleance. Denk bijvoorbeeld aan de catering, garderobe, stoelen etc. Uw uitvaartondernemer weet precies wat er allemaal geregeld moet worden. Het kan daarom verstandig zijn om de organisatie van de condoleance over te laten aan de uitvaartondernemer of om het samen te organiseren. Op die manier kan de familie in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart in alle rust afscheid nemen zonder dat men moet nadenken of er wel voldoende koffiekopjes zijn voor alle gasten.

Online condoleren

Op Condoleance.nl is het mogelijk om gratis een online register aan te maken. Belangstellende kunnen hier een reactie achterlaten. Het condoleanceregister blijft 2 maanden gratis online staan. Hierna kan het gratis uitgeprint worden of kan de termijn tegen een kleine vergoeding verlengd worden. Ook kan er een boekje afgedrukt worden. Kijk voor de mogelijkheden op de website.

Overlijden in regio Heerhugowaard melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206