Welkom op Uitvaart Heerhugowaard

Je eigen uitvaart regelen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand zelf bezig is met het regelen van zijn of haar uitvaart. Iemand kan hebben gehoord dat hij of zij een levensbedreigende ziekte heeft. Maar het kan ook zijn dat iemand die helemaal gezond is toch graag wil dat de uitvaart al helemaal of deels is geregeld. Het is voor veel mensen een geruststellende gedachte dat hun dierbaren in ieder geval niet met allemaal vragen achterblijven.

Iemand die zijn eigen uitvaart wil regelen kan er voor kiezen om alleen de meest basale zaken vast te leggen, maar het is ook mogelijk om alles tot in detail vooraf te regelen. De eerste stap die mensen kunnen nemen is om een keuze te maken tussen begraven en cremeren.

Het komt nog vaak voor dat uitvaartverzorgers bij families komen waar men niet eens weet of hun dierbare begraven of gecremeerd wilde worden. Het is daarom belangrijk om bij leven duidelijk te maken welke voorkeur je hebt. Het is ook mogelijk om je lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Maar lang niet iedereen komt daarvoor in aanmerking, waardoor men vaak toch zal moeten kiezen tussen begraven en cremeren.

In de hoofdstukken Begraafplaatsen in Heerhugowaard en crematorium Heerhugowaard is informatie te vinden over begraven en cremeren. Deze informatie kan helpen bij het maken van een keuze. Maar ook de hoofdstukken over de mogelijkheden en regels voor het plaatsen van grafmonumenten op een begraafplaats in Heerhugowaard en alle opties voor asbestemming kunnen helpen om een keuze te maken.

Je eigen uitvaartplechtigheid

Mensen die hun hele uitvaart willen regelen kunnen er voor kiezen om ook de plechtigheid helemaal tot in detail uit te werken. Denk hierbij aan de keuze voor de sprekers en de muziek. Soms wil iemand bij leven nog een boodschap achterlaten die voorgelezen kan worden tijdens de uitvaart. Het is ook mogelijk om een boodschap vast te leggen op video zodat deze te zien zal zijn tijdens de uitvaart.

Een ander onderdeel waarover nagedacht kan worden is de keuze van de kist, het rouwvervoer, de rouwbrief en de condoleance. De meeste condoleances worden nog altijd gehouden in een uitvaartcentrum of crematorium, maar het is ook heel goed mogelijk om de condoleance te laten houden op een plek waar je graag komt. Denk bijvoorbeeld aan je eigen stamkroeg. Kijk in het hoofdstuk Locaties voor de condoleance voor meer inspiratie.

Hoe leg je je (uitvaart)wensen vast?

Het is heel eenvoudig om je eigen uitvaartwensen vast te leggen. Dat kan bijvoorbeeld door je wensen te bespreken met een dierbare. Maar het komt ook veel voor dat mensen hun eigen wensen op papier zetten. Dit papier bewaren ze dan bij de belangrijke papieren zodat de nabestaanden het makkelijk kunnen vinden na overlijden. Het is wel verstandig om je naasten op de hoogte te stellen dat er een wensenlijst is. Het zou natuurlijk heel jammer zijn als de wensenlijst pas een paar weken na de uitvaart wordt gevonden.

Kosten en uitvaartverzekering

Een uitvaart is best kostbaar, maar er zijn heel veel manieren om de kosten goed in de hand te houden. Als iemand zijn of haar eigen uitvaart regelt dan kan het heel verstandig zijn om na te gaan wat de uitvaart, zoals iemand die voor ogen heeft, zal gaan kosten. In het hoofdstuk Kosten uitvaart Heerhugowaard is te lezen hoe je heel eenvoudig online kan uitzoeken wat de uitvaart zal gaan kosten.

Als duidelijk is wat de kosten zullen zijn dan kan worden nagedacht over de financiering. Als iemand voldoende spaargeld heeft hoeft er eigenlijk helemaal niets geregeld te worden. Maar het is ook mogelijk om je te verzekeren voor de kosten van je toekomstige uitvaart. Kijk voor de mogelijkheden en voorwaarden in het hoofdstuk Uitvaartverzekering.

Kies je eigen uitvaartondernemer

Het is mogelijk om je eigen uitvaart te bespreken en vast te leggen met een uitvaartondernemer. Op die manier weet je helemaal zeker dat alles na overlijden verloopt zoals je zelf wilt. Het is wel verstandig om eerst goed te kijken welke uitvaartondernemer het beste bij je past. Een uitvaartondernemer hoeft in Nederland namelijk niet te beschikken over een speciaal diploma en ze mogen allemaal zelf bepalen welke tarieven ze rekenen. Dat kan vele duizenden euro’s verschillen per uitvaartondernemer. Kijk in het hoofdstuk Uitvaartondernemer kiezen in Heerhugowaard voor tips om te komen tot de beste keuze.

Het is altijd verstandig om in ieder geval meerdere uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken. Dat kan heel eenvoudig en kosteloos op www.uitvaartmarkt.nl of op www.uitvaartoffertes.nl.

Overlijden in regio Heerhugowaard melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206