Welkom op Uitvaart Heerhugowaard

Uitvaartcentrum

Een uitvaartcentrum is de plek waar de overledene in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart opgebaard kan worden. Dit gebeurt als de familie niet thuis kan of wil opbaren. Er zijn verschillende uitvaartondernemers in Heerhugowaard die beschikken over een uitvaartcentrum.

Op de momenten dat er geen bezoek is wordt de overledene gekoeld in een koeling. Hierdoor wordt het ontbindingsproces vertraagd. Voordat de familie komt wordt de overledene overgebracht naar een opbaarkamer. Vaak wordt de kist met de overledene geplaats op een speciaal meubel waarin een kistkoeling is gemonteerd.

In sommige uitvaarcentra is de opbaarkamer zo ingericht dat belangstellenden de overledene niet direct zien als ze de opbaarkamer binnen komen. Op die manier kunnen belangstellenden die liever niet in de kist willen kijken wel dicht bij de overledene en de andere belangstellenden zijn. Vaak worden van te voren afspraken gemaakt met de familie over wanneer men de overledene kan bezoeken.

24-uurs kamer

Er zijn ook uitvaartondernemers die een zogenaamde 24-uurs kamer aanbieden. Dit zijn opbaarkamers waar nabestaanden 24 uur per dag bij de overledene kunnen zijn. De familie krijgt een sleutel van de kamer waardoor ze er zonder een afspraak te maken naar binnen kunnen. De kist met de overledene wordt geplaatst op een speciale kistkoeling. De ruimte wordt doorgaans met airco’s extra koel gehouden om het ontbindingsproces zoveel mogelijk te vertragen.

Plechtigheid en condoleance in uitvaartcentrum

Naast het opbaren is het meestal ook mogelijk om de uitvaartplechtigheid en de condoleance te houden in het uitvaartcentrum. Dat kan praktisch zijn voor families die alles het liefst zoveel mogelijk op dezelfde locatie willen houden. Op die manier hoeven bezoekers van de uitvaart zich alleen nog te verplaatsen naar de begraafplaats of het crematorium.

In de aula van het uitvaartcentrum zijn alle voorzieningen aanwezig die nodig zijn om een uitvaartplechtigheid te houden. Denk daarbij aan audiovisuele systemen. Veel uitvaartcentra beschikken over een professionele keuken waardoor er voor de condoleance veel mogelijk is op het gebied van de catering.

Het is natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor een hele andere locatie. Soms vinden families het prettiger om de plechtigheid en de condoleance te houden in een gelegenheid waar men in het ‘gewone leven’ ook komt. Kijk voor inspiratie voor locaties in Heerhugowaard in het hoofdstuk Waar hou je de plechtigheid of Locaties voor de condoleance.

Overlijden in regio Heerhugowaard melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206